Знаете ли, че…
В Бразилия „мокека“ (или „мукека“, на португалски – moqueca) казват на яхнията с риба или морски дарове. Ястието е характерно за страната от поне 300 години!
Готви се бавно, на слаб огън, без да се добавя вода, а ключови са лукът, чесънът, кориандърът и… доматите, разбира се. В Южна Бразилия можете да опитате „мокека кашишаба“, а в Северна – „мокека баяна“ (от областта Бая, откъдето е и рецептата по-долу).
Необходими продукти
- сока на половин лимон
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 люта чушка (почистена от семките)
- 1 с. л. бял оцет
- 1/2 ч. л. сол
- 400 г изчистени скариди
- 1 ч. л. кориандър
- 1/2 връзка магданоз
- 500 г домати
- черен пипер
- 1 и 1/2 ч.ч. кокосово мляко
- 1-3 с. л. царевично нишесте
- 2-3 с. л. олио
Начин на приготвяне
Мариновайте скаридите за 30 минути в лимоновия сок, ситно накълцаните лук, чесън и люта чушка, оцета и солта. Добавете кориандъра и магданоза, доматите, нарязани на едри кубчета, черния пипер и 1 ч. ч. кокосовото мляко.
СКАРИДЕНИ ШИШЧЕТА СЪС СОС „САТАЙ“
Задушете до сготвяне на скаридите. Размийте нишестето в останалото кокосово мляко и го добавете към яхнията, за да я сгъстите.
Свалете от котлона и украсете с магданоз и резен лук или чушка. Можете да сервирате с гарнитура от бял ориз, както правят в Бразилия.